konijnen als huisdier

Wat je moet weten voor je een konijn als huisdier gaat aanschaffen?

Een konijn aanschaffen als knuffel of gezelligheidsdier is natuurlijk heel leuk. Toch zijn er wel een aantal belangrijke dingen die je moet weten voor je daadwerkelijk een lieve langoor in huis gaat nemen. Zorg er daarom voor dat je van te voren ruim voldoende weet over deze knaagdieren. Dan zal de aanschaf, het houden en het verzorgen van het konijntje geen verdere problemen veroorzaken.

Over het algemeen genomen zijn konijnen slim, aardig en ook heel schoon. Natuurlijk heeft dit dier ook iedere dag verzorging en aandacht nodig. Wil je het konijntje gelukkig en gezond houden? Dan moet je er van te voren wel even rekening mee houden dat deze dieren iets meer verzorging en aandacht vragen dan wat andere kleine huisdieren. Denk daarom eerst goed na of je hier wel genoeg tijd voor vrij kunt maken voor je een lieve langoor gaat kopen.

Konijnen houden brengt de nodige kosten met zich mee

De kosten voor de verzorging en huisvesting is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de aanschaf van konijntjes. Toch kan dit flink oplopen. Dit lieve knuffeldier heeft naast voer ook nog een mooi hok nodig bovendien moet je geliefde langoor ook regelmatig naar de dierenarts. Heb je hier wel voldoende financiële middelen voor en ben je bereid om hier zoveel geld aan uit te geven? Dat is wel iets om goed over na te denken voor je overweegt om konijntjes als huisdier te nemen. Een konijntje kan zo ongeveer tussen de vijf en tien jaar oud worden. Een behoorlijk lang leven en daarom moet je even goed afwegen of er voldoende tijd en geld is om het dier de juiste verzorging en aandacht te geven.

Waar haal ik een konijntje en waar moet ik precies opletten?

Er zijn verschillende mogelijkheden om aan dit lief knaagdier te komen. Je kunt naar een dierenwinkel gaan, maar het is beter om konijntjes bij een goede fokker te kopen. Deze kunnen je goed advies geven, maar daarnaast bieden ze je ook de mogelijkheid om vader en of moederkonijn te bekijken. Daardoor krijg je een goed beeld van de grote, de algehele gezondheid en het karakter van het ras dat je hebt uitgekozen. Als een jong konijntje zo ongeveer tussen de zes en acht weken oud is (en niet meer drinkt bij moederkonijn) mag het naar een nieuw baasje. Het is nog best een lastig klusje om een konijn uit te zoeken. Er zijn namelijk wel meer dan vijftig verschillende rassen. Die allemaal zo hun eigen specifieke karaktertrekken hebben. Overigens heb je daarnaast ook een heleboel verschil in grote en kleuren.

Bij de aanschaf van dit knaagdier moet je een aantal belangrijke punten goed nakijken. Controleer eerst of het konijntje niet niest. Daarnaast moet je kijken of de tanden mooi recht staan en of de oogjes schoon en helder zijn. Kijk ook even of er geen kale plekken in de vacht zitten en of de oren mooi schoon zijn. Tot slot kijk je ook nog even naar de onderkant bij zijn buik of je geen vlekken ziet. Mocht je wel vlekken zien dan kan dit het zo maar zijn dat dit dier last heeft van maag of darmproblemen zoals bijvoorbeeld diarree.

Konijntjes kunnen alleen gehouden worden maar een soortgenoot maakt het nog leuker

Een langoor kan goed alleen als huisdier worden gehouden. Echter alleen als het voldoende aandacht krijgt van mensen. Toch is het voor dit knaagdier nog leuker om met een soortgenoot samen te leven. Ze hebben zo een beetje vriendschap aan elkaar en kruipen ze ook lekker tegen elkaar aan om lekker warm te blijven en in slaap te vallen. Het beste is om een mannetje en vrouwtje te nemen. Als je twee mannetjes zo nemen of twee vrouwtjes dan zou dit zomaar agressief gedrag uit kunnen lokken. Dit is overigens niet het geval als je de konijntjes uit hetzelfde nest haalt. Kies je voor een voedster en een rammelaar ( mannetje en vrouwtje) en zet je deze dieren gezellig samen in een hok? Zorg dan dat je op tijd contact opneemt met de dierenarts. Een konijntje is al met vier maanden seksueel volwassen. Wil je geen hok vol met kleine konijntjes neem dan op tijd de nodige maatregelen.

Konijnen in combinatie met andere huisdieren

Dit knaagdier kan best goed samen met andere dieren in huis zoals honden en katten maar ook met cavia’s en hamsters. Het enige wat je beter niet kunt doen is je konijntje samen met een cavia in een hok zetten. Dat gaat niet zo goed omdat je konijntje andere verzorging nodig heeft dan de cavia.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *