kattenvoer

Voordelen: Droog ten opzichte van nat kattenvoer

Enorme keuze in zowel droog als nat kattenvoer

Wie weleens in een dierenwinkel komt of in de supermarkt kijkt bij het schap met diervoeding weet dat er enorm veel keuze is. Als we specifiek kijken naar het voer dat we onze kater of poes willen geven dan is er een enorm aanbod in droog en natte kattenvoeding. Maar wat zijn nu precies de voordelen van droog ten opzichte van de natte variant voor onze poezenbeesten?

Wat willen katten het liefst op hun menu?

Een kat is een echte vleeseter. Kijk maar eens in het wild en het jagen wat ze doen Ook onze huiskat wil er weleens op uit gaan om wat “vers vlees” te vangen zoals een muis of een vogeltje. Een kat heeft ook echt vlees nodig om gezond te blijven. Dit komt onder andere omdat vlees het aminozuur taurine bevat. Wat beslist niet mag ontbreken in het dieet van een kat.

Droog kattenvoer voor de kat een stukje geschiedenisdroog voer

Op het moment dat er droog voedsel voor onze geliefde huiskatten op de markt verscheen. Waren er na een tijdje mensen die dachten dat de droge brokjes urineproblemen bij poezen en katers veroorzaakte. Vooral gecastreerde katers hadden hier last van. Die mensen hadden helaas gelijk na een paar uitgebreide onderzoeken bleek al snel dat het magnesiumgehalte veel te hoog was. Na deze uitslag werd het magnesiumgehalte met kleine stappen naar een veel lagere dosis aangepast.

De voor en nadelen van droge voeding geven aan je kat

Laten we eerste eens even kijken naar de voordelen van droge brokken voor je lieve huiskat. Een van de voordelen is dat het droge kattenvoedsel voor je poes of kater enorm helpt bij het voorkomen van tandplak en tandsteen. Door het kauwen op de brokjes schuurt de plaque een beetje van de tanden af waardoor de kans op tandsteen en andere gebitsproblemen een stuk kleiner wordt. Daarnaast worden door het kauwen op de brokjes automatisch de kaakspieren ook sterker. Naast deze voordelen is het ook handig dat je droge kattenvoeding gewoon neer kunt zetten ook al ben je heel de dag van huis. Het kan niet bederven en je lieve kattenvriend heeft altijd eten tot zijn of haar beschikking.

Er zijn ook wel wat nadelen aan droog kattenvoer

De kans bestaat dat je kat wat overgewicht kan krijgen als hij of zij enkel droge brokjes krijgt voorgeschoteld. Daarnaast is het van belang dat bij het geven van droogvoer je altijd moet zorgen voor vers water. Het vochtgehalte van droge brokjes zit zo ongeveer tussen de 8 en tien procent. Als je dat vergelijkt met het vochtgehalte van de natte variant dat is namelijk zo ongeveer 78 procent. Om er voor te zorgen dat je kat niet uitdroogt moet je er altijd een bakje met vers water naast zetten.

De nadelen van natte kattenvoeding

Ook natte kattenvoeding heeft zo zijn nadelen. We hebben het hierboven al even kort gehad over als je een dag van huis bent. Droge kattenbrokken bederven niet en kun je rustig heel de dag laten staan maar dit is bij de kattenvoeding uit blik of zakje of te wel nat voer wel even anders. Dit kun je echt niet de hele dag laten staan want dan is het niet goed meer. Bovendien zal je kat er dan ook niet meer van gaan eten want daar zijn deze dieren veel te kieskeurig voor. Nat voer levert niet echt een bijdrage aan een gezond kattengebit in tegenstelling tot de droge kattenvoeding die dat voordeel wel heeft.

De voordelen van nat voedsel voor katten

Natuurlijk moeten we ook ven de voordelen van nat voer even benoemen. Het heeft een hoog vochtgehalte. Het heeft een hoog percentage aan vlees en vis eiwit wat ook een belangrijk onderdeel van het dieet dat een poes of kater eigenlijk moet hebben. Daarnaast heeft de natte kattenvoeding nog een groot voordeel en dat is wanneer je kat medicijnen nodig heeft. Een kat is een heel intelligent dier en je moet echt van alles uitproberen om je geliefde huiskat zijn of haar medicijnen te laten slikken. Daar is nat kattenvoedsel echt ideaal voor. Hier kun je heel gemakkelijk de medicijnen (in verstoppen) zonder dat je kat het merkt.

Het ideale dieet is een combinatie van droge en natte kattenvoeding

Droge kattenbrokjes heeft misschien wel de voorkeur, maar het ideale dieet voor een poes of kater is een combinatie van droog en nat voedsel. Op die manier krijgt hij alle essentiële voedingstoffen binnen die ervoor zorgen dat je kitten of kat in goede conditie blijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *