Voedsel dat je beter niet aan je kat kunt geven

Welke voedingsmiddelen zijn ongeschikt voor onze geliefde huiskatten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je maar beter niet aan je kat kunt geven. Het is daarom heel belangrijk om te weten om wat voor soort voedsel het gaat. Zo voorkom je dat je poes of kater ernstige gezondheidsklachten krijgt of dood gaat. Heeft je geliefde huiskat toch onverwachts iets binnen gekregen waarvan je niet zeker weet of het kwaad kan. Raadpleeg dan altijd even de dierenarts.

Rauwe eieren

Misschien denk je dat je katten best rauwe eieren kunt geven. Toch is het beter om dit niet te doen. Je geliefde katachtige huisgenoot kan door het consumeren van rauwe eieren vatbaarder worden voor onder andere een ontsteking aan de alvleesklier. Ongekookte eieren kunnen nu eenmaal salmonella en andere parasieten bevatten. Dat is nu net het grootste probleem en de veroorzaker van gezondheidsproblemen bij de poes of kater. Wat wel veilig is om te geven zijn gekookte eieren, maar alleen als je dit in een kleine porties geeft.

Knoflook, ui en prei

Een beetje knoflook, ui of prei toevoegen aan het dagelijks menu van je poes of kater is geen goed idee. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk erg giftig. Prei, knoflook en ui behoren tot de groep Alium planten. In deze planten zit toxine wat onder ander kan leiden tot beschadiging van de rode bloedcellen of in sommige gevallen tot orgaan falen. Mocht je in het bezit zijn van een moestuin en heb je er Alium planten instaan en loopt je geliefde katte vriend regelmatig buiten? Let goed op dat je huiskat er geen stukje van binnenkrijgt. Mocht dit wel het geval zijn of bij twijfel bel of ga direct naar dierenarts

Chocolade

Chocolade. Heel veel mensen zijn er dol op en denken dat ze dit ook zonder problemen aan hun huisdieren zoals katten kunnen geven. Dit is niet verstandig want in chocolade of in cacao zitten stoffen die giftig zijn voor onze katachtige huisgenoot. De giftige stoffen waar het omgaat zijn methylxanthines. Witte chocolade is wel iets minder gevaarlijk dan donkere chocolade, maar het is beter om je poes of kater geen chocolade of voedsel waar chocolade inzit te laten eten.

Druiven en rozijnen

Laat je katte vriend geen druiven en rozijnen eten. De reden hiervoor is, omdat deze vrij giftig kunnen zijn. In druiven en rozijnen zit toxine. Al kunnen we niet precies aantonen of zeggen hoeveel toxine er precies inzit.laat je katte vriend dit niet eten. Mocht je kat er toch een behoorlijk hoeveelheid van binnen krijgen dan kan de toxine zorgen voor ernstige gezondheidsklachten. Je kat kan erdoor vergiftigd raken. Je moet wel goed opletten want het kan 24 uur duren voordat je bepaalde symptomen kunt waarnemen. Nierfalen, diarree, zwakte en slaperigheid zijn een paar symptomen waaraan je kan zien dat je lieve poes of kater ziek of vergiftigd is.

Alle voedingsmiddelen en drank waar alcohol inzit

Geef nooit alcohol aan je katachtige huisgenoot. Wat veel mensen misschien niet weten is dat je katte vriend daar echt dronken van kan worden. Dit is slecht voor de gezondheid want zo kan er een lever of hersenbeschadiging ontstaan. Bovendien is een poes of kater ook heel vatbaar voor een alcoholvergiftiging en dat kan leiden tot ernstig gezondheidsklachten of echt levensgevaar. In sommige gevallen (als het echt heel erg is met de geconsumeerde alcohol ) kan een huiskat in coma raken of doodgaan. Geef dus nooit iets waar alcohol inzit en mocht dit toch onverwachts gebeuren, waarschuw dan direct de dierenarts

Cafeïne

Een kopje koffie of een energiedrankje bevatten allebei een bepaalde hoeveelheid cafeïne. Deze stof is ongeschikt voor onze lieve katachtige huisgenoten. Bij inname van cafeïne kan een kater of poes heel erg rusteloos worden, maar ook een snellere ademhaling krijgen of hartkloppingen. Geef je katte vriend daarom geen cafeïne houdende drank zoals koffie, cola of energiedrankjes

Avocado

Een avocado lijkt misschien op het eerste gezicht heel gezond. Toch mag een poes of kater dit beslist niet eten. In een avocado zit een stof genaamd persine. Die is voor mensen niet schadelijk maar voor katten is deze stof erg schadelijk. Gezondheidsproblemen die daardoor kunnen ontstaan zijn vochtophopingen, ademhalingsproblemen of hartfalen. Deze symptomen kunnen ontstaan 24 tot 48 uur nadat je lieve huiskat avocado geconsumeerd heeft. Wees alert want deze gezondheidsklachten kunnen zo ernstig worden dat een poes of kater hieraan kan overlijden. Er zijn wel avocado soorten te koop die niet giftig zijn maar, het is beter om avocado gewoon niet op het menu van je katachtige huisgenoot te zetten. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.