ratten zijn echte gezelschapsdieren

Ratten als huisdier houden

Ratten als huisdier zijn schone, intelligente en prachtige huisdieren. Hoewel huisratten tot dezelfde soort horen als hun wilde soortgenoten zouden ze niet op dezelfde manier mogen bekeken worden. Er zijn veel verschillende soorten rassen met diverse pelskleuren en oogkleuren. Zo zijn er witte, kaneelkleurige, blauwe en meerkleurige soorten.

Ratten hebben gezelschap nodig.

Het zijn sociale dieren en ze hebben gezelschap nodig. Het is dus niet verstandig om maar een dier te houden. Om “ongewenste baby’s” te vermijden is het de beste optie om een of twee groepen te maken van hetzelfde geslacht. De dieren zijn na vijf weken al rijp om zich voort te planten. Het zou wat veel worden als je er elke keer een nestje van acht of meer jongen bij krijgt. De vrouwtjes kunnen binnen de 24 uur na de bevalling alweer zwanger worden.

Waar koop ik mijn knaagdieren?

De beste plek om ze te kopen is bij een gerenommeerde fokker. De rat moet minstens zes weken oud zijn en zorg ervoor dat de fokker je kan vertellen welk geslacht ze hebben. De dieren moeten bij de kweker in propere kooien zitten en voorzien van voldoende voedsel en water. Als je ze koopt moet je er zeker van zijn dat je tijd kan maken voor jouw huisdieren. Ze hebben elke dag minstens een uur lichaamsbeweging nodig en moeten elke dag voorzien worden van eten en drinken.

Welk type kooi heb ik nodig nodig en hoe moet ik ze inrichten?

De beste kooi voor deze huisdieren is een draadkooi. Hoe groter hoe beter, omdat ze actief zijn en graag klimmen. Hamsterkooien zijn niet groot genoeg. Een kooi moet minsten 50 X 80 cm vloeroppervlakte hebben en een hoogte van 50 cm. Op de bodem moet koolstof gelegd worden om de ammoniak uit de urine te absorberen en hun kooi probeer te houden. Kattenbakvulling is niet geschikt als bodembedekking. Ze hebben ook een nestkast nodig waar ze kunnen slapen en een beetje kunnen genieten van rust en stilte. Je kunt zelf een soort hangmatje maken met een oude handdoek. Ratten zijn in heel hoge mate gevoelig voor extreme koude of hitte. Omdat beiden fataal kunnen zijn moeten we de kooi opstellen weg van het zonlicht en in een tochtvrije omgeving.

Welke voeding moeten ze krijgen?

Het zijn omnivoren en houden van een gevarieerd dieet met granen, groenten en een eiwitbron zoals droog hondenvoer. Er zijn ook mixen verkrijgbaar bij de huisdierwinkels. Ze kunnen ook af en toe genieten van een stuk fruit, groenten, pinda’s en zonnebloempitten, maar ze mogen er niet te veel van eten omdat dit huidproblemen kan veroorzaken. Vers, schoon water moet altijd beschikbaar zijn. Als een waterfles wordt gebruikt, moet die dagelijks worden gereinigd, gevuld en gecontroleerd om te voorkomen dat ze wordt geblokkeerd of lek is.

Gezondheidsproblemen bij jouw huisdieren

Controleer de dieren dagelijks op algemene tekenen van slechte gezondheid, zoals verlies aan eetlust of slaperigheid. Een van de meest voorkomende problemen bij deze knaagdieren is een infectieuze ademhalingsziekte, daar die kan alleen van de ene rat naar de andere worden overgedragen en de mens niet besmetten. Andere ademhalingsproblemen zijn ook vaak voorkomend. Sommige oudere dieren ontwikkelen tumoren als ze ouder worden. Dit komt meer voor bij vrouwtjes dan bij mannetjes. Het zijn propere dieren en besteden er zelf veel tijd aan om zich te verzorgen. Soms moet je wel hun staart schoonmaken. Dit moet voorzichtig gedaan worden met milde shampoo. Als je je zorgen maakt over veranderingen in de gezondheidstoestand raadplaag dan een dierenarts.

Oefening en vermaak voor jouw huisdier

Jouw knaagdieren hebben elke dag minstens een uur speeltijd buiten hun kooi nodig. Ze hebben elke dag minstens een uur speeltijd buiten hun kooi nodig. Houd kamerplanten weg uit de directe omgeving. Sommige soorten zijn giftig voor deze dieren. Elektrische kabels moeten beschermd worden zodat ze niet kunnen doorgebeten worden. Ze kunnen genieten van stukjes speelgoed in de vorm van kartonnen dozen, stukjes plastic afvoerpijp enzovoort.

Hantering van uw huisdierrat

De dieren moeten goed behandeld worden. Neem nooit een rat op bij de staart omdat dit wonden kan veroorzaken. In plaats daarvan neem je ze in de hand onder de borst achter zijn voorpoten. Steek de achterpoten met je andere hand vast en houd ze stevig vast zonder te knijpen. Al ze goed behandeld worden zijn ratten goede metgezellen voor volwassenen en kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *