Kijk uit! Giftige planten voor je kat

Er zijn verschillende soorten kamer en tuinplanten die heel giftig zijn voor je kat
Een kat die aan een kamerplant gaat zitten kauwen. Het is iets wat voornamelijk binnen katten gaan doen als ze geen gras tot hun beschikking hebben. Een kat heeft gras nodig voor zijn spijsvertering. Door dat katten met hun dagelijkse wasbeurten heel wat haren binnen krijgen, ontstaan er haarballen. Heb je een kat die graag buiten loopt en ook weleens een vogeltje of muis vangt en deze in zijn geheel opeet? Kleine botjes en veren zijn niet verteerbaar en vormen dan in de maag ook op den duur een soort haarbal. Er is maar een manier om van deze haarballen af te komen. Dat is het eten van gras daardoor gaat een kater of poes braken en komt de haarbal vanzelf naar buiten. Omdat onze huiskatten niet altijd gras tot hun beschikking hebben knagen ze soms aan kamer of tuinplanten. Dit kan heel gevaarlijk zijn want het overgrote deel van de planten is voor een kat heel erg giftig. Hier volgen een paar voorbeelden van giftige planten.

Lelie

Een prachtige bloem de Lelie, maar het is zo ongeveer de giftigste plant of bloem van allemaal. Eigenlijk zijn alle soorten lelies zeer giftig voor een poes of kater. Dit kan bijvoorbeeld ernstige maag en darmkrampen veroorzaken Ook al loopt je kat er alleen maar met zijn lijf tegen aan. Daardoor kan de kat namelijk met het wassen en schoonlikken stoffen van de lelie binnen krijgen. In sommige gevallen kan dit na een aantal dagen zelfs leiden tot nierfalen wat niet meer te genezen is. Het is belangrijk om je kat zo snel mogelijk door een dierenarts te laten behandelen.

De Poinsetta of te wel de Kerstster

Hij staat zo gezellig in huis in de decembermaand. Zo rond de kerstmis en oud en Nieuwjaar staat de Kerstster of Poinsetta bij heel veel mensen in de vensterbank of op tafel. De kerstster is een erg giftige plant voor uw katWij genieten ervan, maar voor onze huiskatten is dit een hele giftige plant. De bladeren, stengel en de zaden en vooral het melkachtige sap van de plant is zeer gevaarlijk voor je geliefde huiskat. Je kat kan na aanraking met de Poinsetta zelfs blind worden maar ook hevig kunnen gaan braken en/of diarree krijgen. Ook hiervoor telt neem contact op of ga direct naar een diergeneeskundige. Denk of twijfel je of jouw kat aan de kerstster of Poinsetta heeft gezeten. Wacht niet te lang want in het ergste geval kan je kat er aan dood gaan.

De gouden regen

Een tuinplant die in veel tuinen voorkomt. Een prachtige plant of struik, en deze behoort tot de familie van de heel bekende blauwe regen. Deze tuinplanten zijn heel erg giftig voor een poes of kater. De hele gouden regen plant of struik bevat giftige stoffen. Mocht een kat in aanraking komen met de gouden regen dan kan je katte vriend last krijgen van buikkrampen, stoornissen van het hart en de bloedsomloop, braken en zelfs bewusteloos raken. Een snelle behandeling door de dierenarts is heel belangrijk als Ook de goudenregen is giftig voor uw katu geliefde huiskat aan de gouden regen heeft zitten kauwen.

Laurier

Een laurier is een mooie groene plant struik die in veel tuinen voorkomt. Helaas staat deze plant ook op de lijst van giftige planten voor een kat. Ook bij de ze plant of struik is het zo dat alles aan de plant giftig is. Mocht je kat in aanraking komen mat de Laurier dan kunnen de volgende symptomen voorkomen: braken, een hele lage bloeddruk, krampen, verlamming en in het ergste geval kan je katte vriend er zelfs aan dood gaan. Raadpleeg de dierenarts praktijk en vraag of je zo snel mogelijk langs mag komen. Hoe eerder de behandeling kan starten hoe beter.

Nachtschone of wonderbloem

Een mooie rijk bloeiende plant met gele, roze of witte bloemen. Die bloeien van ongeveer eind juni tot aan de herfst. Een leuke aanwinst voor in de tuin maar let op deze super mooie plant kan dodelijk zijn voor je geliefde poes of kater. De Nachtschone is in zijn geheel zeer giftig. zowel de bladeren, bloemen de stengel en de zaden. Ben je kattenliefhebber of heb je zelf een of meerdere katten in huis? Denk dan heel goed na voordat je een Nachtschone gaat kopen en in je tuin zetten.

Welke planten zijn giftig voor een kat?

Er zijn behoorlijk wat tuin en kamerplanten die op de lijst met giftige planten voor een kat staan. Wil je weten welke planten er allemaal op die lijst staan of waar je echt goed op moet letten. Vraag dit eens bij je volgende bezoek aan de dierenartspraktijk. Die kunnen je dit precies uitleggen, en je ook advies geven wat je moet doen als je kat toch in aanraking komt met een giftig plant. Want ook hiervoor geldt voorkomen is nog altijd beter als genezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.