katten gedrag

Kattengedrag uitgelegd

Je kat nog beter leren kennen

Wanneer je (net) een kat hebt in huis, dan is het als mens niet altijd even makkelijk te begrijpen wat een kat nu eigenlijk bedoelt met zijn of haar katten gedrag. Dit katten gedrag kan namelijk nogal eens verschillen van wat wij als mensen doen. Daarom hieronder een kleine informatieve uitleg hierover, zodat je het gedrag van je katten wat beter kan begrijpen in de toekomst.

Rollen

Wanneer je kat over de grond rolt voor je voeten op zijn of haar rug, en zijn of haar pootjes uitsteekt, dan is het verleidelijk om je kat een aaitje te geven over zijn of haar buikje. Wanneer je dit doet, zal je misschien wel al gemerkt hebben dat de kat je dan aanvalt met zijn of haar klauwen. Dit kan heel vreemd aanvoelen als mens. Wanneer een kat dit doet is dit meer een vorm van een boodschap aan zichzelf. Het is een vorm van een ritueel voor hen. Je kat wil zeer waarschijnlijk dan geen aandacht van jou ontvangen, want op dit moment onderbreek je hun ritueel.

Kattengeluiden

Misschien heb je zelf ook wel al opgemerkt dat katten verschillende soorten geluiden maken. Zo kunnen ze blazen, miauwen, spinnen… als een vorm van expressie van hun emoties. Algemeen kunnen we zeggen dat een miauw van je kat een eis betekent. Bijvoorbeeld: laat me binnen, laat me buiten, geef me eten, speel met mij… Maar wat dan ’s nachts? Katten zijn van nature ’s nachts meer wakker. Dit is zo omdat hun prooi ook ’s nachts wakker is. Het kan dan wel heel vervelend zijn voor ja als hun baasje, maar dit gedrag is zeer normaal voor je kat.

Let op de kattenogen

Uit de ogen van je kat kan je veel afleiden: zijn ze bang, zijn ze boos, zijn ze opgewonden, of net zeer rustig… Dit is makkelijk af te leiden uit de grootte van de pupillen. Maar let ook op andere dingen. Wanneer je kat bijvoorbeeld staart naar iets, dan kan dit een teken zijn van controle of zelfs van agressie.

Staartposities van je kat

De staartpositie van je kat kan je ook veel vertellen. Zo heb je vriendelijke staartposities en onvriendelijke staartposities. Wanneer je kat zijn of haar staart hoog houdt, dan kan je dit interpreteren als een hallo bij ons. Dan is hij of zij blij dat je er bent en wil hij wel wat interactie. Ook wanneer je kat een staart ophoudt in de vorm van een U, dan is dit ook een teken dat hij vriendelijk wilt zijn.

Wanneer je kat een kwispelende staart vertoont, dan kan je je kat beter met rust laten. Wanneer je kat daarenboven de staart op en neer laat gaan op de grond, dan staat je kat klaar om aan te vallen. Probeer hier dus zeker op te letten en wanneer je ziet dat zijn staart beweegt, laat hem dan zeker eventjes gerust!

Ergens de klauwen inzetten

Dit zal elk kattenbaasje wel herkennen. Niemand vind het leuk dat zijn of haar kat de nagels in de zetel plaatst, maar dit is eigenlijk een heel normaal gebeuren. Dit is namelijk heel belangrijk voor de gezondheid van je kat. Bedenk maar even dat wanneer je kat dit doet, dat ze hun spieren aan het stretchen zijn hiermee en door dit te doen, laten ze ook hun persoonlijke geur hiermee achter. Het is dus absoluut niet aangeraden kwaad te worden om je kat hiervoor. Wanneer dit je stoort, schaf dan een kattenkrabpaal aan, en leer hem of haar hier aan te krabben.

Kattengeur en het achterlaten van urine

Je kat zal misschien wel al eens zijn of haar urine hebben achtergelaten bij je thuis. Dit is natuurlijk niet leuk voor jou als baasje, maar het is wel normaal. Als je kater dit doet, dan wil hij eigenlijk zeggen aan een vrouwelijke kat in de buurt dat hij seksueel vrij is en hiermee wil hij katers in de buurt afschrikken. Als je kat dit doet, dan geeft ze hiermee eigenlijk aan dat ze klaar is voor reproductie.

Hoe weet je of je kat je vertrouwt?

Tot slot zijn er ook enkele tekenen die erop wijzen dat je kat je vertrouwt. Een van deze tekenen is wanneer je kat slaapt met zijn of haar rug naar je toe. Dit is omdat ze zich op deze manier heel kwetsbaar opstellen. Ze zullen dit enkel maar doen wanneer ze je voldoende vertrouwen hiervoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *