kat-en-stress

Katten en stress

Stress is iets wat bij deze dieren heel veel voorkomt. Dit is het grootste gedragsprobleem bij specifiek deze dieren. Eigenaren zoeken niet snel hulp voor een gestreste kat. Hoe kan je er achter komen of je dier veel stress heeft? Vergeet niet dat een beetje van dit goed is voor deze dieren. Net zoals bij mensen. Wanneer je bijvoorbeeld oog in oog staat met een gevaarlijk dier ervaar jij dit ook. Dit heeft een dier dus ook. Je moet immers in minder dan een seconde tijd beslissen wat je gaat doen. Dat kan bijvoorbeeld weglopen of vechten zijn. Stokstijf blijven staan dat kan je ook overkomen. Dit gebeurd je wanneer je bang bent. Dieren hebben hier minder vaak last van dan mensen. Ze gaan eerder de strijd aan of rennen gewoon weg. Dit zorgt er voor dat je goed handelt in moeilijke situaties. Te veel van dit wordt als een probleem ervaren bij mensen. Zo is dat ook bij deze dieren. Dit verhelpen is beter dan genezen!

Zorg er voor dat je dier niet te veel stressfactoren heeft. Dit kan bijvoorbeeld een hond zijn of kleine baby. Je kan het zo gek niet bedenken of een dier kan er flink bang voor zijn. Bang zijn is voor niemand goed. Voor katten gaat dit ook op. Een dier kan werkelijk voor van alles bang zijn. Bijvoorbeeld voor kraaien in de lucht of mensen. Een dier kan ook bang zijn voor de eigenaar. Dit kan gebeuren door het onvoorspelbare gedrag van de eigenaar. Nu beweren we natuurlijk niet dat dit bij jou het geval is. Dit is voor een dier moeilijk in te schatten. Een dier heeft lang niet zoveel verstand als een mens. Aan veel dingen kan een dier dan ook niks doen.

Straffen werkt niet bij katten

Veel eigenaren denken dat straffen goed werkt bij dieren. Dit is zeker niet het geval. Een dier ervaart zeer veel negatieve gevoelens bij zo’n bestraffing. In tegenstelling tot mensen leert een dier hier niet van. Dit is zeer slecht zo’n dier. Het is niet zoals bij een goudvis dat dit zomaar uit het geheugen verdwijnt. Een dier heeft zeker een geheugen en zal het nog lang onthouden. Geef een dier dan ook niet veel straf en bestraf hem niet te hard. Dit is echt niet goed voor je dier. Poezen kunnen dit ook ervaren wanneer mensen ruzie maken. Een poes wordt dan bang en dat is niet goed voor de poes. Maak dan bij voorkeur ook geen harde ruzie waar een poes bij is.

Hoe kan je negatieve gevoelens bij katten herkennen? Poezen zijn niet zo goed in het tonen van een pijn. Deze dieren gaan liever slapen of trekken zich terug op een rustig plekje. Dat zal je vast wel eens meegemaakt hebben. Let goed op de veranderingen in het gedrag van je poes. Een poes kan de volgende signalen laten zien: Continu ontsnappen. Bijvoorbeeld wanneer je kat continu zich verstopt op zolder of andere plek. Sproeien in je huis is ook een teken hiervan. Te veel wassen, likken of bijten. In zeer hevige gevallen kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Een voorpootje optillen wanneer deze zit. Een spontane lik. Dit betekent snel het bekje aflikken. Zogenaamd slapen. Het dier slaapt niet echt maar doet net alsof, soms met de ogen open. Spontane rillingen. Dit komt vaak voor op de rug. Een kat kan ook ziek worden wanneer deze te veel negatieve gevoelens ervaart. Dit terwijl dit gemakkelijk te verhelpen is.

Katten en verhuizingen

Wanneer het gaat om kortdurende situaties zoals bijvoorbeeld een verhuizing probeer deze dan zo rustig als mogelijk te laten verlopen. Misschien dat je poes een eigen plekje kan krijgen tijdens de verhuizing? Wanneer je dier het plekje niet goed bevalt, zoek dan naar een ander plekje. Deze dieren ervaren vaak enorm veel negatieve emoties in combinatie met honden. Zorg dan ook voor een plek waar de hond niet kan komen bij voorkeur. Wanneer je meerdere van deze dieren in huis hebt zorg dan voor een goed plekje voor allen. Net zoals mensen hebben deze dieren ook behoefte aan privacy. Deze dieren vinden het ook erg prettig om een eigen eetbakje te hebben. Dit vinden ze op de een of andere manier erg prettig. Dwing deze dieren dan ook niet om uit hetzelfde bakje te eten. De te verdelen hoeveelheid kan voor problemen bij katten zorgen. Dit kan ook het geval zijn wanneer er genoeg te eten is.

De aanschaf van klimpalen kan een goede oplossing zijn. Dit is iets voor deze dieren om hun negatieve emoties los te kunnen laten. Ze kunnen er lekker tegen aan krabben of in klimmen. Net zoals bij mensen is ontspanning een belangrijke factor bij deze dieren. Daarbij zijn hoge plekken goede plekken om grijperige kinderhandjes te voorkomen. Deze dieren vinden het lang niet altijd fijn dat kinderen aan ze zitten. Dit is natuurlijk per dier verschillend. Medicijnen kunnen altijd nog een oplossing zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *