paarden wassen

Hoe kun je de vacht van je paard in goede conditie houden?

Een hengst of merrie met een mooie schone glanzende vacht is een plaatje om te zien. De vraag is alleen, hoe kun je de vacht van paarden in goede conditie houden? Om dit resultaat te krijgen, moet je echt de vacht dagelijks verzorgen. Het kost je wel wat tijd. Toch is een pony of een paardje dat met een mooi schoon en goed verzorgde vacht op stal of in de wei staat echt prachtig om te zien.

De dagelijkse verzorging van de vacht begint met borstellen

Eigenlijk bestaat een groot deel van de vacht verzorging uit borstellen. Dit doe je om de vacht mooi te laten glanzen maar ook nog om een andere reden. Op de plaats waar je paardje een hoofdstel draagt of waar het zadel zit kunnen door onder andere het vuil in de vacht schuurplekken ontstaan. Door de vacht zo schoon mogelijk te houden is de kans op schuurplekken paarden borstellenaanzienlijk kleiner. Voor de dagelijkse borstelbeurt van een merrie of hengst heb je drie soorten borstels nodig. We beginnen met de rosborstel. Raak eerst voorzichtig het dier aan op de plek waar je wil gaan borstelen. Dan schrikt je lieve wedstrijd of verzorgpaard niet zo erg. Met de rosborstel haal je of borstel je het vuil en de losse haren los. Neem hiervoor uitgebreid de tijd en werk met een bepaalde volgorde zodat je geen plekje vergeet. Na de rosborstel neem je een harde borstel. De haren en vuil die nu los geborsteld zijn verwijder je met de harde borstel. Borstel met de harde borstel heel de vacht en neem op die manier al het vuil en losse haren mee.

Met de zachte borstel laat je de vacht mooi glanzen

Na de ros en de harde borstel gebruik je tot slot de zachte borstel. Met de zachte borstel neem je de laatste restjes vuil en losse haren mee. Daarnaast zorgt de zachte borstel er ook voor dat de vacht van je hengst of merrie prachtig gaat glanzen of glimmen. Om de vacht van paarden echt in topconditie te houden is het echt noodzakelijk om dit iedere dag te herhalen. Dit dagelijks borstelritueel is ook een mooi moment om nog meer contact te maken met het dier en te kijken of het paard verder nog helemaal gezond en fit is.

De vacht van een hengst of merrie wassen

Soms is de vacht zo vuil dat schoon borstelen niet zoveel zin heeft of gewoon niet lukt. Dan is het tijd om je pony of paardje een goede wasbeurt te geven. Dit moet je alleen doen als het echt nodig is bijvoorbeeld als de vacht heel erg vuil is of als het edele dier mee gaat doen aan een wedstrijd. Als je te vaak de vacht reinigt met paardenshampoo en water kan er huidirritatie ontstaan. Als je een paardenvacht wil gaan met water en sop dan heb je wel speciale shampoo nodig. Weet je niet goed welke paardenshampoo je daarvoor het beste kunt gebruiken? Vraag dit dan even na bij een vee of dierenarts of bij een dierenspeciaalzaak. Er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten of rekening mee moet houden bij het wassen van paarden.

Het edele dier een wasbeurt geven met lauwwarm water en speciale shampoo

Een pony of paardje een wasbeurt geven begint met het afspoelen met water. Gebruik hiervoor lauwwarm water. Na het afspoelen maak je met paardenshampoo en water een sopje. Met een spons wrijf je de shampoo over of in de vacht. Doe alleen het lijf en de poten. Het hoofd doe je later. Ook de staart neem je mee. Mocht de staart vol klitten zit dan kun je hiervoor een anti klit spray gebruiken. Vervolgens ga je de shampoo uitspoelen met water van een aangename temperatuur. Spoel alle shampooresten goed uit. Daarna trek je met een zweetmes de vacht een beetje droog. Na het droog trekken geef je het paard een zweetdeken om. Deze deken helpt de merrie of hengst een beetje warm te blijven. De zweetdeken laat je om tot dat het edele dier helemaal opgedroogd is. De poten moet je ook even goed afdrogen dit doe je gewoon met een handdoek. Daarna kun je het hoofd voorzichtig gaan wassen met een sponsje. Let goed op dat er geen water in de oren van het dier komt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *