Een konijn kopen of adopteren

Wil je ook eentje adopteren of kopen? Wanneer je een liefhebber bent van deze dieren dan moet je dit zeker doen. Het is zeer leuk om een eigen konijntje te hebben. Dit kan zowel leuk zijn voor kinderen als volwassenen. Je hebt veel verschillende soorten. Het is maar net wat voor soort je wilt kopen of wilt adopteren. Voor iedereen zijn er leuke konijnen bij. Het is maar net wat je persoonlijke voorkeur is. Help je mee met het zoeken voor een nieuw onderkomen van konijnen? Voor iedereen zijn er wel leuke konijnen bij. De zachte vacht, lange oren en verterende neusje maakt een konijn onweerstaanbaar.

Deze dieren zijn erg leuk om te hebben! Het zijn zeer sociale dieren die gewend zijn aan mensen. Ze kunnen over het algemeen ook goed met kleine kinderen overweg. Omdat deze dieren niet gevaarlijk zijn ze ook perfect voor kinderen. Veel mensen die kinderen hebben schaffen er dan ook eentje aan. Het zijn lieve en onschuldige dieren. Ga er dan ook goed mee om! Natuurlijk hebben we er vertrouwen in dat jij een goed baasje zal zijn. Enkele handige tips zijn altijd goed op mee te nemen. Lees onderstaand artikel dan ook goed door!

Konijnen zijn van nature groepsdieren. Koop bij voorkeur dan ook twee of drie. Het is zielig voor zo’n dier om alleen te zijn. Wanneer je twee konijnen koopt is de kans groot dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Het maakt daarbij niet uit van welk ras de konijnen zijn. Bij voorkeur zet je konijnen bij elkaar wanneer ze zes weken oud zijn. Dat is het moment waar ze bij hun moeder weg mogen. Echter is acht weken nog beter. Gemiddeld wordt het zo’n 7 jaar.konijnenhok

Een mannetje wordt ook wel een ram genoemd. Een vrouwtjeskonijn een voedster. Ze hebben allebei een heel verschillend karakter. Vaak is een voedster iets feller dan een ram. Wanneer je twee konijnen in één hok wilt kies dan voor een ram en voedster. Twee konijnen met hetzelfde geslacht willen nog wel eens met elkaar gaan vechten. Wanneer je geen nestje wilt zorg er dan voor dat je zelf laat steriliseren of castreren. Waar moet je op letten wanneer je een gezond konijn wilt kopen? Ziet het konijn erg levendig uit? Kijkt het helder uit de ogen? Is de vacht glanzend en dik? De ogen en oren zijn deze schoon? Ditzelfde geldt voor de neus en het bekje. Zitten er geen korstjes op? Zie je harde droge keutels in het hok? Heeft het een schone kont?

Vervoer konijnen altijd in een speciale vervoerbox, bij voorkeur van plastic. Dit is goed schoon te maken en de dieren kunnen het niet kapot knagen. Het hebben van zo’n box is ook handig wanneer je op vakantie gaat of naar de dierenarts. Je kunt het dus in veel gevallen goed gebruiken. Deze zijn niet zo duur en bij iedere dierenwinkel te verkrijgen. Wanneer het dier thuis komt laat het dan rustig wennen aan de omgeving. Zodra het dier gewend is win je zijn vertrouwen. Dit kun je door hem rustig van opzij te benaderen. Wanneer je een beetje geduld hebt bouw je vast een hechte band op.

Laat dit dier nooit alleen met een hond of kat. Denk niet dat je kat of hond niks doet. Van nature zal het gezien worden als een prooi. Dit is dus best gevaarlijk, pas er dus mee op! Je moet het dier ook altijd voorzichtig oppakken. Het dier kan gestresst raken wanneer je hem ruw oppakt. Veel baasjes vinden het optillen van hun dier een lastige opgave. Dit komt omdat deze dieren het helemaal niet prettig vinden om opgetild te worden. Omdat de baasjes vaak niet goed weten hoe ze dit moeten doen kan dat voor problemen zorgen. Opgetild worden vinden konijnen reuze eng.

Wanneer je zo’n dier wilt optillen pak het dan in één keer goed vast. Wanneer je aarzelt zal het dier stress ervaren. Je hoeft niet bang te zijn dat het dier je bijt. Als ie dat wel doet zal het je geen pijn doen. Er zijn verschillende manieren om konijnen op te tillen. De eerste manier is met een hand achter de voorpoten en ´één hand onder zijn kont. Dit is de meest gebruikte manier van optillen. Je kunt het hier ook aan zijn nekvel pakken. Dit is nog een ouderwetse manier om het dier op te tillen. De vacht van het dier kan er door beschadigen. Ze zijn niet gemaakt om aan hun nekvel te bungelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.