honden eten

De hond een kieskeurige eter?

Het komt bij honden voor dat, wanneer je voedsel voorzet, hij er wel aan ruikt maar het niet eet. Dat kan ook als je het meest smakelijke en voedzame voedsel voorzet. Je zou kunnen denken dat je hond verwend is. Je gaat hem proberen te verleiden met een ander goed voedsel, maar dat wil hij niet. Je kunt denken dat je huisdier ander gevarieerd voedsel wil hebben, maar daar ligt het niet aan. In de meeste gevallen wil je huisdier iedere dag voor de rest van zijn leven hetzelfde voedsel als het maar lekker en voedzaam is.

Indien je een huisdier regelmatig tussendoortjes geeft, laat hij zijn eigen voedsel gemakkelijk staan. Een huisdier is niet gek. Hij zal proberen je te verleiden om extra koekjes te geven en dergelijke. Dat moet je dus vermijden. Hij moet er niet van uitgaan dat, indien het zijn voedsel niet eet hij weer een koekje krijgt of eventuele andere etensrestjes.

Je moet als je een bepaald hondenras aanschaft niet steeds in zijn jongere jaren ander voedsel geven. Dat zou je voor jezelf kunnen doen om te kijken waar hij van houdt. Zo geef je hem wel de indruk dat hij beter kan wachten als hij iets niet lekker vindt. Hij zal dan wel wat anders krijgen. Je moet nooit steeds weer andere blikjes voer kopen. Je moet hem leren dat hij niet kan uitmaken wat hij moet eten. Je bepaalt wat hij eet.

Corrigeren

Zo kun je hem corrigeren. Laat het eten een half uur staan en haal het weg als hij er niet van eet. Wanneer het tijd is voor de volgende maaltijd kun je dan hetzelfde voedsel weer terugzetten. Ook als hij dan nog niet eet, kun je het gewoon na een half uur weer weghalen. Geef intussen ook geen extra traktaties. Hij moet honger krijgen. Het valt vaak niet mee om hem deze manier aan te leren. Je moet ook streng zijn voor jezelf. Dat is best soms hard en zeker als je van je huisdier houdt.

Ander voedsel

Wanneer je veranderingen wilt aanbrengen in het voer dat hij eet, moet je dat geleidelijk doen. Je moet beginnen met een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer door het oude te mengen. De hoeveelheid van het nieuwe voer kun je steeds verhogen tot je op een punt komt dat hij alleen het nieuwe voer heeft. Je zou ook over kunnen gaan van droog naar nat voer of andersom. Ook dan moet je dat geleidelijk aanpakken. Laat het natte voedsel bij warm weer niet lang staan. Het kan gemakkelijk bederven. Veel hondenrassen hebben een gevoelige maag en zullen bij ander voedsel maagklachten kunnen krijgen. Wanneer de maag van streek is verorberen honden vaak gras.

Je huisdier zou plotseling slecht zijn voeding kunnen opeten. Hij kan gaan braken, diarree of gewichtsverlies vertonen. Wanneer dat zich voordoet moet u snel naar de dierenarts gaan. Je kunt beter een keer te veel gaan dan te weinig. Een huisdier kan niet aangeven wat hij heeft, maar als het gedrag of de eetgewoonte plotseling verandert, is er wat aan de hand. Daar moet je zeer goed op letten.

Mogelijkheden om je huisdier zijn voeding goed te laten opeten.

Leer een huisdier aan dat hij op vaste tijden eet.
Verander niet plotseling van voeding. Indien je wilt veranderen, moet dat geleidelijke plaatsvinden.
Beloon hem niet wanneer je hem wilt aanleren dat hij op vaste tijden zijn voedsel opeet.
Wanneer je overgaat van vast naar natte voeding moet dat geleidelijk plaatsvinden.
Indien de hond zijn voedsel gaat opeten, mag je hem nadien belonen met eventueel een klein hondenkoekje als hij zijn eten op heeft.
Neem na een half uur zijn voederbak weg als hij nog niet gegeten heeft en plaats dat pas terug bij de volgende maaltijd.

Dierenarts.

Wanneer een huisdier last heeft van zijn maag-darmsysteem zul je dat vaak kunnen zien aan de ontlasting of braken. Problemen met het maag-darmsysteem kunnen ontstaan doordat hij ander voedsel heeft gegeten. Heeft hij wat anders binnengekregen dan hondenvoer? Hij kan allergisch zijn voor een bepaalde stof. Elk hondenras kan problemen hebben wat je kunt zien.

Wanneer de geur uit de bek anders ruikt dan je gewend bent, is het verstandig opmerkzaam te zijn. Het zou kunnen duiden op problemen met de darmen, nieren of de lever. Wanneer de adem ruikt naar urine kan dat duiden op nierproblemen. Wanneer de geur zoet is, kan dat weer een teken zijn van diabetes. Daarbij gaat elk hondenras vooral meer drinken en plassen.

Je huisdier kan soms niet voldoende vitaminen en mineralen opnemen. Hij wordt lusteloos.

Ook is het mogelijk dat hij een ontsteking aan de darmwand heeft. Hij kan daardoor een pijnlijke stoelgang hebben of diarree.

Wanneer je huisdier iets bedorven eet, kan hij een acute maag-darmprobleem hebben. Braken en een bloederige ontlasting is hiervan vaak een kenmerk.

Om te zorgen dat je huisdier gezond is en blijft moet je een goede kwaliteit voedsel op vaste tijdstippen geven. Een hond moet niet kieskeurig worden. Het kieskeurig zijn moet je hem afleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *