13 konijnenfeitjes

13 feitjes over konijnen

Konijnen zijn pluizige, schattige knuffeldiertjes. Maar eigenlijk is een konijn meer dan alleen een huisdier. Het blijkt zelfs dat veel konijnen een slecht, ongezond leven lijden en vroeg sterven puur omdat mensen te weinig van hun huisdier afweten. Hier volgen 13 interessante feitjes over het snoezige dier, die er misschien voor kunnen zorgen dat jouw konijn een beter leven leidt.

1. Leefruimte

Veel konijnen worden in een hok of kleine omheining gestopt, en worden verder niet naar omgekeken. Dit is echter heel erg slecht. De minimale omgevingsgrootte waarin een konijn moet leven luidt als volgt: het dier moet minimaal 3 sprongen kunnen maken in welke richting dan ook (vanuit een bepaald middelpunt), en de hoogte van een eventueel plafond o.i.d. moet in ieder geval zo hoog zijn dat het dier zich volledig kan uitstrekken (gestrekte benen, lichaam, en zelfs oren tellen mee). Een konij n heeft veel meer beweging nodig dan mensen denken, en daarom heeft het beest voldoende ruimte nodig, om gezond te kunnen leven.

2. Sociale interacties

Konijnen zijn van nature kuddedieren. Zij hebben voldoende sociale interacties nodig, om zich niet eenzaam te voelen. De dieren kunnen zelfs depressief worden als zij te veel alleen gelaten worden. Daarom is het niet aan te raden één konijn als huisdier te nemen. Neem er in ieder geval twee, zodat zij elkaar sociaal kunnen prikkelen.
Dit geldt vooral voor de konijnen die buiten gehouden worden, een konijn dat binnenshuis wordt gehouden, kan eventueel alleen leven, omdat het dier vaak voldoende prikkels van mensen ontvangt.

3. Voeding

Het dieet van een konijn bestaat voor 95% uit gedroogde en verse grassen. Fabrieksvoer alleen is niet voldoende voor een konijn. Het dier heeft veel meer voedingsstoffen nodig. Zo hebben konijnen veel vezels nodig, die zich vooral in grassen bevinden. Bovendien zorgt het kouwen van grassen ervoor dat de tanden sterk blijven, maar niet overgroeien. Ook moet het dier veel water drinken, zorg dat er elke dag vers water beschikbaar is.

4. Spinnen

Net zoals katten spinnen konijnen ook als je ze kriebelt.

5. Optillen

Konijnen houden er niet van als ze in de lucht gehouden worden. Dit komt door het natuurlijk instinct dat optillen associeert met dreiging. Zo tilt een vos ook zijn prooi op, wat zomaar een konijn zou kunnen zijn.

6. Fokken

Een vrouwtjeskonijn kan al vanaf 6 maanden kleintjes krijgen. Dit is echter geen goed idee: hoe jonger een konijn begint met kleintjes baren als het dier nog niet volgroeid is, hoe meer kans er is dat het dier baarmoeder(hals)kanker krijgt.

weetjes over konijnen7. Nachtdieren of dag-dieren?

Konijnen zijn schemerdieren. Dit betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Dit komt omdat er in het wild rond deze tijden relatief weinig roofdieren actief zijn.

8. Konijnenoren

De oren van een konijn is het meest gevoelige lichaamsdeel wat het dier heeft. Ze kunnen in bijna elke richting draaien. De oren van een konijn helpen het dier overigens op goede lichaamstemperatuur te hebben. In de zomer kun je koud water op de oren van je konijn aanbrengen, om zo te voorkomen dat het beestje een zonnesteek krijgt.

9. Tandgroei

De tanden van een konijn stoppen nooit met groeien. Het is belangrijk dat de tanden regelmatig gecontroleerd worden, om overgroei te voorkomen. Symptomen van overgoei zijn: gewichtsverlies, weinig ontlasting en weinig eetlust.

10. Oogstand

De ogen van konijnen zijn gesitueerd aan de zijkanten van het hoofd, en met een speciale reden: in het wild kan een konijn dat achtervolgt wordt door een roofdier zo makkelijk achterom kijken, zonder het hoofd helemaal om te hoeven draaien.

11. Zindelijkheid

Het is mogelijk om een konijn te trainen om het zo zindelijk te maken. Konijnen zijn van nature al erg schone dieren. Een konijn dat in een hok leeft, zal ook altijd één specifiek plekje gebruiken om zijn ontlasting op te bergen. Als je een konijn binnenshuis hebt, kun je net zoals bij een kat een bakje met hooi plaatsen waar het konijn zijn behoefte in kan doen. Maak het beest er bewust van dat het bakje er is en hij wordt vanzelf zindelijk!

12. Leeftijden

Konijnen worden gemiddeld vier tot acht jaar oud. Reuzekonijnen worden vier tot vijf jaar oud.

13. Kindvriendelijkheid

Het laatste van de 13 feitjes is helaas minder leuk. Konijnen gaan over het algemeen niet goed samen met kinderen. Omdat een konijn van nature een prooi is voor roofdieren, is het dier snel bang. Zo kan het dier ook snel schrikken door de onverwachte bewegingen die kinderen vaak maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *