13 absolute feiten over konijnen

Er valt veel meer over het konijn te vertellen dan je zou denken. Hieronder vindt je 13 absolute feiten over dat zo lieve, aaibare beestje:

13 Konijnenfeitjes

Feit 1

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat heel veel mensen een konijn als huisdier aanschaffen, zonder dat ze over voldoende kennis beschikken. Dit komt de konijn niet te goede. Ze worden onnodig ziek of vereenzamen simpelweg. Zo boek je alleen al winst door het beestje in hokken te stoppen die ook groot genoeg zijn. Als vuistregel wordt aangenomen dat wanneer een konijntje op zijn achterpoten kan staan, zonder het plafond te raken, de hoogte voldoet. Bij de breedte en lengte moet het beestje in elke richting een aantal keren kunnen springen. Zeker drie keer zijn eigen lengte.

Feit 2
In het wild leven de konijntjes in kuddes. Met andere woorden, ben je van plan er eentje te kopen. Koop er dan meer dan één. Je wilt namelijk niet dat de jouwe vereenzaamt. Zorg er direct voor dat er niet zomaar een ongewenste zwangerschap kan ontstaan. (twee van dezelfde sekse is een optie).

Feit 3
Een konijn heeft vezels nodig. Dat houdt hem gezond. Voor 95% bestaat het eten van een konijn uit hooi en gras. Een keertje afwijken om het beestje te verwennen kan geen enkele kwaad, maar doe het niet te vaak. Het zou een maagontsteking kunnen opleveren. Zorg ook dat er elke dag schoon en genoeg water beschikbaar is.

Feit 4
Als een konijn gelukkig dan is het geluid dat hij laat horen te vergelijken met dat van een spinnende kat. Hoor je het niet, dan is er waarschijnlijk iets niet goed.

Feit 5
Hou het konijn zoveel mogelijk, zoals hij in het wild ook zo leven. Dus niet openlijk in de buitenlucht. Daar wordt hij bang van. Til hem ook nooit op aan zijn oren. Die zijn erg gevoelig.

Feit 6
Je kan een konijn fokken als hij rond de 4 tot 6 maanden is. Doe dit alleen met raskonijnen. Er zijn veel konijntjes. Zorg dat, als je fokt, het vrouwtjes gespoeld wordt, anders loopt ze de kans op baarmoederkanker.Konijntjes zijn schattig, maar het is slim om er meer over te weten

Feit 7
Het actiefst is jouw beestje bij dag en zo rond zonsondergang.

Feit 8
De oren van je huisdier is gevoelig. Ze kunnen alle richtingen draaien. Zo kunnen ze ook hun lichaamstemperatuur bepalen of inspelen op de hitte buiten.

Feit 9
De tanden van een konijn stoppen dus niet met groeien. Je zal ze dus regelmatig moeten controleren. Als er minder gegeten wordt of jouw beestje lusteloos is, kan dit een teken zijn dat er een tandprobleem is. Schakel dan een dierenarts in.

Feit 10
Konijnenogen zitten aan de zijkanten van het hoofd. Hiermee ziet hij wat er achter zich gebeurt en kan hij daarop inspelen. Zo kan hij vluchten, als hij dat ziet aankomen.

Feit 11
Een konijn is een schoon beest. In zijn hok gebruikt hij één zijde voor zijn behoefte. Hou dit zo schoon mogelijk. Wel zo prettig.

Feit 12
Een gemiddeld konijn wordt tussen de 4 en 8 jaar. Grotere konijnen tussen de 4 en vijf jaar. Een aantal konijnen kan zelfs ouder dan 8 jaar worden. Hou daarmee rekening voor je er eentje koopt.

Feit 13
Hoe aaibaar en lief ze ook zijn. Een konijn is van nature bang, wat maakt dat ze eigenlijk geen geschikte huisdieren zijn voor kinderen. Kinderen zijn namelijk onvoorspelbaar, druk en soms hardhandig. Te veel angst kan de dood van het konijn worden.
Wil je toch een konijn, laat jonge kinderen dan niet alleen hun gang gaan, maar wees er als volwassenen bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.